≡ MENU
×

Deel deze pagina

Wat zit er in je rugzak?

Wat zit er in je rugzak?

Gezondheid is essentieel voor zowel een topsporter als een ondernemer. Lichamelijk en, minstens zo belangrijk, mentaal gezond worden en blijven.  Over fysieke gezondheid is genoeg geschreven. Ik beperk mij tot het laatste: de binnenkant.

Ieder mens, dus ook een ondernemer, loopt rond met bagage en ballast uit het verleden. Als je zwaardere uitdagingen krijgt in je leven, of de stappen uit GUILDS gaat zetten zul je dit merken. Je voelt het, je hoort het, er gaan interne stemmetjes spreken… Dit ontkennen is funest. We dragen namelijk meestal niet alleen positieve, maar ook negatieve ervaringen met ons mee uit ons hele leven. Die kunnen als een last op je drukken tijdens je reis naar meesterschap.

Voorbeelden? Betrouwbaar lijkende zakenpartners die hun zakken op jouw kosten bleken te hebben gevuld. Deze verhalen hoor ik regelmatig. Of ouders die te weinig tijd of liefde hadden voor jou als kind. Kinderen die stappen hebben gezet die jij als ouder niet kon goedkeuren. Een relatie met een levenspartner die geen stand heeft gehouden, en waaraan je waarschijnlijk deels schuldig bent. Allemaal stenen in je rugzak, die je meedraagt in je leven en werk.

Haast is zelfhaat

“Wie zichzelf haast, haat zichzelf,” zegt Anselm Grün in zijn boek ‘Innerlijke rust’. Ik vond het onverwacht. Waarom? Jezelf haten kan niet goed zijn en de noodzaak tot heling merk je kennelijk als je je haast! Hoe werkt dit? Grün zegt: “Als men nauwkeurig informeert waarom men zich zo onder druk zet, zal men stuiten op een diepe afwijzing van zichzelf.” Wat een paradox. Onbewust maken we onszelf in onze haast kapot en straffen we onszelf voor onze vermeende fouten en pijn. Want we geven onszelf de schuld. Ik vermoed dat dit een fenomeen is dat veel succesvolle ondernemers, sporters, managers en adviseurs herkennen.

Diep van binnen kán al dat succes voortkomen uit het afwijzen van jezelf. Een telkens weer moeten bewijzen dat je goed genoeg bent, omdat je jezelf ten diepste niet goed genoeg vindt. Je blijft presteren, tot grote hoogte, maar nooit hoor je die voor jou zo belangrijke stem zeggen: “Zo is het genoeg. Je bent goed zoals je bent.” Ik duid het als de ontbrekende vaderstem, die zegt: “Ik ben trots op je.” Je leeft vanuit het idee dat je ouders je nooit goed genoeg vinden. Herkenbaar?

Succes hebben en veel bereiken is mooi. Belangrijk ook voor de maatschappij, zodat we samen vooruit komen. Het hoort onlosmakelijk bij mensen om alles uit zichzelf te willen halen. Maar zelfhaat kan natuurlijk nooit lang een goede en gezonde basis en drijfveer zijn. Een hartinfarct ligt op de loer.

Lakmoesproef

Hoe herken je verkapte zelfhaat bij jezelf? Ik kom tot de volgende zelfhaat-haast lakmoesproef:

  • nooit tevreden zijn met het werk dat collega’s, leveranciers en klanten leveren;
  • achter de rug van mensen zuchten over hun prestaties;
  • haast in het verkeer, ‘tijd is geld’ (indicator: boetes);
  • gebruik van krachttermen en (bastaard)vloeken. Sommige vloeken zijn trouwens in letterlijke zin zelfvernietigend (GVD betekent “maak me dood”);
  • ongezonde levensstijl, ongezond eten en een zichtbaar overgewicht;
  • jezelf niet een wekelijkse dag rust of een volle week vakantie of opleiding gunnen.

Doen

Als je scoort op bovenstaande lijst, waarom zou je daar dan niets aan doen? Je bent overigens niet de enige. Manfred Kets de Vries onderzocht succesvolle directeuren en leidinggevenden en ontdekte dat een overgroot deel zich een ‘imposter’ voelt: een nepper, een charlatan. Iemand dus die van binnen tegen zichzelf zegt dat hij niets waard is.

Onderzoek jezelf. Een Surinaamse wijsheid luidt: de stenen die je op je weg laat liggen, zullen je kinderen doen struikelen. Belangrijk dus om ze op te ruimen. Werk hieraan en zorg dat uiterlijk succes ook intern succes wordt. Sluit vrede met jezelf en word een rijker mens, voor jezelf en de wereld. Daar profiteer jij van, je bedrijf en je omgeving.

Wat zit er in jouw rugzak?