≡ MENU
×

Deel deze pagina

Geluk hebben bestaat niet

Geluk hebben bestaat niet

Mijn vader, Teun, twaalf jaar geleden overleden, was wat we noemen een ‘echte ondernemer’: een aannemer in grond- en kabelwerken. Op het hoogtepunt van zijn ondernemende leven verschafte hij werk aan 350 mensen.

Op een belangrijk punt in mijn jonge leven, ik denk dat ik 18 was, beantwoordde hij mijn hunkerende vraag: “Hoe ben je nou succesvol geworden, pa?” met het voor mij teleurstellende antwoord: “Ik heb gewoon geluk gehad.” En daar bleef het bij. Geen verdere uitleg.

Heel bescheiden misschien, maar hij vertelde niet het hele verhaal… De zoektocht naar dat antwoord en naar de essentie van ondernemerschap, vind je daarom in mijn boek. Daar zie je wat de weg naar ‘meesterschap in ondernemen’ vraagt.

Maar de reden waarom ik zo teleurgesteld was in zijn antwoord is om twee redenen:

  1. Je kunt er niets mee – het is niet te ‘operationaliseren’
  2. Het is een halve waarheid

Niet te ‘operationaliseren’

Als het leven van een ondernemer, bij uitstek iemand die alle vrijheid heeft om zelf besluiten te nemen, door ‘geluk’ wordt geregeerd, in wat voor wereld leven we dan? Dan is niets doen even zinvol als iets doen. En dat weiger ik te geloven, principieel.

Het is een halve waarheid

De halve waarheid: ik denk dat ik hem wel begrijp, want natuurlijk waren de naoorlogse jaren van opbouw een geweldige tijd om een aannemersbedrijf op te bouwen. Het was veelal groei en crescendo. Om in die tijd te mogen leven en een bedrijf te hebben is een vorm van ‘geluk’ hebben. Maar nu mijn kritiek.

Maar hij begón ooit dat bedrijf – dat was een moedig wilsbesluit op een oudejaarsavond van het jaar ’61. Ik weet ook dat hij zich vervolgens voortdurend breed informeerde over trends in de maatschappij, en investeerde in wat in zijn ogen kansrijke nieuwe technologieën waren, en zijn bedrijf vormde en reorganiseerde naar de zich ontwikkelende eisen van de klanten. Hij nam als het ware ‘opties’ op een mogelijke winst.

Nassim Taleb schrijft in zijn boek ‘The Black Swan’ dat de verstandige strategie in een zeer onzekere wereld is om 80% van je ‘vermogen’ (zeg even geld, tijd en energie) op zo zeker en veilig mogelijke kansen te zetten en 20% breed verspreid in misschien risicovolle maar groot-schaalbare initiatieven.

Hoe het ook zei: je moet je ‘opties’ openhouden en je voorbereiden op de kans, die we ‘geluk’ noemen. Een kans waar je uiteindelijk niet op kunt springen is toch geen geluk? Dat is juist pech. Geluk bestaat dus puur bij de gratie van voorbereid zijn.

Zelfs als onze wereld voor 99% uit ‘geluk’ bestaat en voor 1% uit voorbereiden en doen, is die ene procent het allerbelangrijkste onderdeel van je besluitvorming, en de 100% waar het om gaat. Ergo: spreiding en voorbereiding is alles.

Voorbereiden

Zeg daarom nooit tegen iemand: “die heeft geluk gehad!” Kijk naar jezelf: wat had jij kunnen doen om dat ‘geluk’, die kans, ten nutte te maken? Hoe bereid je je voor? Hoe hou je je opties open?

Ik ben mijn vader dankbaar voor wat hij voorleefde, en aan ondernemerschap liet zien… meer dan voor wat hij me toen zei 😉