≡ MENU
×

Deel deze pagina

Hoe bewaar je relaties?
#MASTERY

Hoe bewaar je relaties?
#MASTERY

Gezond ondernemerschap vraagt af en toe reflectie en jezelf moeilijke vragen durven te stellen. Je kunt je daarbij spiegelen aan de meesters in en van het MASTERY-model. Dit artikel gaat over de letter R, die staat voor Relational, ofwel relationeel, in verbinding met en in verhouding tot iemand staan.

Relational

Een meesterondernemer leeft met, en in duurzame relaties, thuis en op het werk. Hij investeert daarin omdat hij er zijn basis en kracht vindt. Niet relaties gebruikend, maar in relaties levend. Samen werken aan iets moois. Scheiden, zowel van levenspartner als van werknemers, past hem niet; al is het soms niet te voorkomen.

De meesterondernemer weet als geen ander dat hij een ‘wij’ is. Het woord ‘ik’ komt niet snel over zijn lippen.

Lakmoesproeven

– de meesterondernemer kent en erkent de kracht, rol en onmisbaarheid van de mensen om hem heen: zijn partner en werknemers. Hij prijst hen publiekelijk en oprecht.
– de nog niet meesterondernemer ruilt zijn relaties in voor anderen die (op korte termijn) meer baat opleveren. Trots op zijn doortastende hardheid. Hij gelooft nog in het recht van de sterkste.

Meestermolenaar Wouter Pfeiffer portret door Bram Petraeus

Meestermolenaar Wouter Pfeiffer portret door Bram Petraeus

Kijk, je bent niet alleen op de wereld en je moet je tijd goed met elkaar doorbrengen. Op de molen heb je te maken met relaties met de klanten, je leveranciers, je vrijwilligers en met je bestuur van de exploitatiestichting. Maar ook met de gemeente waar de molen staat, de molenmakers, andere molenaars, het gilde etcetera, etcetera. Je leven hangt aan elkaar van relaties.

Vraag ter overdenking

En de vraag aan jou is dus: hoe bewaak en bewaar jij je relaties?