≡ MENU
×

Deel deze pagina

Wat wil je nog beleven?
#MASTERY

Wat wil je nog beleven?
#MASTERY

Gezond ondernemerschap vraagt af en toe reflectie en jezelf moeilijke vragen durven te stellen. Je kunt je daarbij spiegelen aan de meesters in en van het MASTERY-model. Dit artikel gaat over de letter Y, die staat voor Yearning, ofwel je ergens naar uitstrekken, iets heel graag willen.

Yearning

Een meesterondernemer wil blijven leren, groeien, doen en plezier maken, ‘Yearning for life’, zijn hele leven. Gulzig alles eruit halen, tot op de bodem. Een positieve levenskracht, een levensenergie die in principe iedereen is gegeven, maar velen lijken te zijn verloren.

Ik leg het zo uit: te lang binnen de draaimolen lopen als marmot doet je geloven dat je er niet uit kunt. Experimenten met dieren tonen aan dat de wil van een dier gebroken kan worden. Dat een dier op het laatst zijn ontsnappingspogingen stopt en zich neerlegt bij gebondenheid en slavernij. In de psychologie wordt dat ‘aangeleerde hulpeloosheid’ genoemd. Veel mensen laten zich breken door de beperkingen van het leven, in het bijzonder door ‘de slavernij’ van een baan.

De meesterondernemer blijft in de vrijheid staan, bewust. Hij haat het woord ‘moeten’ tot diep in zijn vezels. Er is voor de meesterondernemer geen einde aan het leven. De maat is nooit vol. Een blijvend open, nieuwsgierige en lerende houding kenmerkt hem. Onverzadigbaar en reflecterend naar het leven, de continu veranderende wereld én naar starters.

Lakmoesproeven

  • de meesterondernemer is nieuwsgierig, reist, heeft vreemde interesses, experimenteert met hobby’s, heeft aparte vrienden, leest en kijkt biografieën van andere ondernemers en niet ondernemers;
  • de nog niet meesterondernemer vindt vooral zichzelf erg slim en belangrijk, of – misschien nog wel gevaarlijker – haalt zijn inspiratie en tegeltjeswijsheid alleen van mensen op te veilige afstand.

De meestertitel is voor een echte meester dan ook nooit eindstation, maar een station op weg naar verder… en verder…

Levenskunstenaar Gert van Reenen door Bram Petraeus

Levenskunstenaar Gert van Reenen door Bram Petraeus

Twee jaar geleden ben ik drie maanden naar Amerika geweest. Helemaal in mijn eentje. Dan zit je heen en terug zowat een dag in het vliegtuig… daar vergiste ik me wel even in. Ik ben ook naar Santa Fé geweest, naar de Indianen. “Hoe doen die jongens dat?”, vroeg ik me af. Ik heb met ze geschilderd in een soort schilderschool en kwam in aanraking met het fenomeen ‘dream catcher’.
En dan kom ik terug en ga ik op mijn manier dream catchers schilderen onder het motto: Je gouden droom blijft hangen. Dat inspireert natuurlijk wel. Die drie maanden, daar kan ik dan weer een paar jaar op vooruit. Daar heb ik plezier van. Dat is heel inspirerend.

Vraag ter overdenking

En de vraag aan jou is dus: wat wil jij nog doen en beleven?