≡ MENU
×

Deel deze pagina

Wat wil je rechtzetten?
#MASTERY

Wat wil je rechtzetten?
#MASTERY

Gezond ondernemerschap vraagt af en toe reflectie en jezelf moeilijke vragen durven te stellen. Je kunt je daarbij spiegelen aan de meesters in en van het MASTERY-model. Deze keer over de letter E, die staat voor Enthusiastic, ofwel enthousiast en vol vuur. Volgens het woordenboek ‘be inspired or possessed by a god, be rapt, be in ecstasy’.

Enthusiastic

Dit gaat over je diepste drijfveren. We kijken nu diep in de ziel van een ondernemer. De meesterondernemer is vol vuur. Dit is misschien wel de sterkste van alle zeven kenmerken, heel dicht bij wie je echt bent. De meesterondernemer inspireert en enthousiasmeert met zijn levensstijl en producten de mensen om hem heen en zijn klanten. Hij biedt hen zo zingeving en misschien wel hoop. Hoop in de zin van bewijzen dat een andere, mooiere wereld mogelijk is. Toch wel… toch…

De mensen in zijn omgeving en zijn klanten worden daarmee verwarmd, opgebouwd, ondersteund, zelfstandig en minder afhankelijk.

Enthousiasme komt van het Griekse ‘entheos’: goddelijk geïnspireerd. En of je nu in een god gelooft of niet, het gaat om die diepere en grotere krachtbron die wordt aangeboord. Het gaat om het inzetten van – zoals ik dat noem – de witte woede: het vuur van de betrokken verontwaardiging. En om het beheersen van de zwarte woede: het gal van zelfzuchtige gekwetstheid. Die witte woede is ontvlamd door het onrecht en de scheve verhoudingen in deze wereld en zet aan tot ongekende krachten en mogelijkheden. De zwarte woede is destructief en vernietigt enkel de eigenaar en zijn omgeving.

Vaak zal de meesterondernemer tegenstanders hebben in de vorm van de gevestigde orde die hem niet kan begrijpen, niet kan plaatsen en niet kan aanhaken. Zij zal proberen hem klein te houden en het vuur te blussen.

Woede is na liefde de krachtigste bron van verandering. De vraag is: “Waarom niet werken uit liefde?” Dat is ook heel goed, maar anders. Ik definieer liefde als: de wereld net zo liefhebben als jezelf, in balans. Je mag en moet jezelf liefhebben. Wie zichzelf niet liefheeft kan ook de ander niet liefhebben. Het gaat om de balans tussen jezelf en de ander. Om ons heen zien we veel mensen die die balans kwijt zijn. De liefde voor zichzelf is veel groter dan die voor de naaste. Deze liefde is merkbaar in de letter T van ‘Transformational’.

Maar bij de letter E van ‘Enthusiastic’ gaat het om het zien van de onbalans in de wereld en het lijden dat daar het gevolg van is. En dan in beweging komen. Echte meesterondernemers hebben hun unieke en persoonlijke woede, die diep in ieder mens zit, tot een kracht ten goede weten om te buigen. Er ontstaat een spanning en een kracht die tot explosies, aardbevingen en landverschuivingen leidt. De maatschappij schudt op zijn grondvesten. Ten goede.

Lakmoesproeven

– de meesterondernemer is niet bang voor zijn innerlijke kracht, boosheid, spiritualiteit en heeft mondige tegenstanders;
– de nog niet meesterondernemer ziet zichzelf als afgezonderd en los van de wereld. Hij ziet nog niet dat de ene mens niet zonder de andere kan bestaan. En denkt: iedereen krijgt waar hij recht op heeft.

Boer en filosoof Jan Huijgen door Bram Petraeus

Ik ben bezig met de ‘Global Eemland conference’ waarbij ik op mondiaal niveau een agendasettende bijeenkomst faciliteer. De start van het globale proces. Daarvoor kwam op Koningsdag patriarch Bartholomew langs bij mij op de boerderij! Ik organiseer verder een symposium ‘Our daily bread’. Dat zijn voor mij de knipoogjes van de Heer die zeggen: “Ga zo door. Ik doe mee!” En dan merk je en word je je bewust van je kracht en van je overtuiging. Mijn missie is: geef ons heden ons dagelijks brood. Ons dagelijks brood zodat mensen te eten hebben. Hoe wordt het voedsel geproduceerd? Wat zijn de effecten van klimaat en bio-diversiteit. Wat is de toekomst van de grond. Met eten bepaal je of mensen leven of overleven. Bepaal je ook de gezondheid: 50% is gekoppeld aan voedsel. Eten heeft enorm veel impact op hoe de maatschappij georganiseerd is. Moet je kijken hoeveel macht daarin zit. Zodra je daar een stap in zet, zitten ze je op de nek. Mijn missie is: hoe kan ik mensen duurzaam van eten voorzien? Langs welke routes moet landbouw zich ontwikkelen zodat er gezond en kwalitatief goed eten is? Daarvoor voel ik me verantwoordelijk. Dat houdt me bezig.

Vraag ter overdenking

En de vraag aan jou is dus: waar wind jij je nog over op? Wat wil je rechtzetten?