≡ MENU
×

Deel deze pagina

Welke grenzen ga je verleggen?
#GUILDS

Welke grenzen ga je verleggen?
#GUILDS

Als je nadenkt over je bedrijf en jouw rol maak je een soort reizen in je hoofd. Je verkent de grenzen en kijkt wat er gebeurt als je die verlegt.

Hoe stimuleer je die denkreizen langs de grenzen van je kunnen? Reizen in je hoofd moeten samengaan met fysieke reizen. Het een hoort bij het ander. Internationaal reizen, omdat je over de grenzen kijkt, letterlijk en figuurlijk, en uit je comfortzone stapt.

Zonder reizen naar verre landen, compleet vervreemd van je eigen kaders en wortels, mis je iets fundamenteels. De vervreemding van de onbekende plaatsen en culturen, de ontregeling van je biologische klok door de tijdzones en de verrassing van de vijf zintuigen gaat zoveel dieper dan wanneer je binnen je/de grenzen blijft. Buiten je comfortzone ontdek je jezelf omdat je met jezelf geconfronteerd wordt.

 

Het reizen van de reisgezel in een gilde duurde drie jaar en één dag. Daarin stond hij opnieuw volledig open om van vreemde meesters te leren, die verder en beter waren dan hij. Laat iedere ondernemer zich – in die lijn – voornemen om minimaal drie volle maanden van zijn leven zijn oor te luisteren te leggen bij andere meesters. Dat wil zeggen kijken en luisteren bij compleet andere bedrijven, leiders, professionals, culturen, manieren, gezichtspunten, producten, diensten en ecosystemen.

Het reizen hoeft niet aaneengesloten te zijn, maar reserveer een periode van drie maanden in de komende paar jaar. Dat is minder dan 10% van de tijd die je investeert in je zaak. Zie het als je zakelijke R&D-budget. Gebruik die tijd om intensief te leren door bezoeken, gesprekken, opnames en aantekeningen, actieplannen… en vooral door weer door te geven. Want dat is de snelste manier van leren. Het verbeterde spreekwoord wordt dan: Wie verre reizen maakt, kan veel herhalen.

Ga voor diepe leerervaringen waarbij alle zintuigen meewerken aan het versterken van het leren. Dat kan al door naar België of Duitsland te gaan, mits dat je nog nieuwe impulsen brengt. Plan voor jezelf ook een paar verre reizen naar onbekende en interessante bestemmingen.

Meesterondernemer Thecla Bodewes portret door Bram Petraeus

Meesterondernemer Thecla Bodewes portret door Bram Petraeus

Ik doe een paar dingen die helemaal niks met scheepsbouw te maken hebben. Ik denk dat ik daar een heleboel van leer, omdat het zo anders is. Ik kijk ernaar en denk: “Hé, ik kan dat best in mijn organisatie toepassen, waardoor iedereen heel blij wordt.

Ik kom net uit Afrika met AMREF Flying Doctors, waar ik in de Raad van Toezicht zit. En dan zeg ik hier: “Tel je zegeningen nou.” Aan de andere kant kunnen Afrikanen soms zo goed en simpel denken, dat ik denk: “Doen wij het niet te moeilijk? Even terug naar de basis. Waar doen we het voor en wat wil de klant echt hebben?”

Hoeveel maanden ben je al weg geweest om te leren? Niet voor werk of vakantie. Maar om echt te leren. Wat zijn je reisplannen? Waar heb je zin in? Noem een paar landen en maak een ‘bucket list’. Wat wil je daar leren?

Plan ze in.

-0-0-0-

[wysija_form id=”2″]

Bovenstaand artikel is een bewerking uit het boek ‘Meesterschap in ondernemen’. Het is de letter I van het stappenplan GUILDS die staat voor International. Welke grenzen ga jij verleggen?