≡ MENU
×

Deel deze pagina

Wie zijn je reisgezellen?
#GUILDS

Wie zijn je reisgezellen?
#GUILDS

Ondernemen, je moet het zelf doen. Het is solistisch. De negro spiritual zingt: “You gotta walk a lonesome valley, you gotta walk it for yourself…” Dat betekent niet dat er af en toe tijdens de tocht geen medereizigers kunnen zijn: reisgezellen. Je hoeft het niet alleen te doen. ‘United we stand’, samen staan we sterk, samen zullen we standhouden.

Sparring partners

Het is eenzaam aan de top van de organisatie. Ondernemerschap voelt soms eenzaam. Niet dat je geen contacten hebt – vaak teveel. Sommige ondernemers hebben een compagnon, maar uiteindelijk hebben vrijwel alle ondernemers behoefte aan een onafhankelijke gesprekspartner. Iemand die geen belangen heeft in de zaak, zelfs geen commissaris. Iemand die niet bang is om eerlijk te zijn én die de moed heeft om zijn eigen mening te uiten. Die uit ervaring weet wat ondernemerschap inhoudt. Wie kan die rol beter vervullen dan een andere ervaren ondernemer?

Ondernemers hebben behoefte aan inspiratie. Inspirerende mensen voor nieuwe ideeën, innovatie en houvast en als voorbeeld in moeilijke tijden. Hoe mooi is het om een verhaal te beluisteren van een oude rot in het vak? Om andermans pijn en fouten te horen, hoe hij dingen heeft aangepakt en weer is opgestaan?

Een een-op-eengesprek voelt soms te zwaar. Een kleine groep stimuleert meer tot een goed gesprek. Maar, niet groter dan vijf tot acht personen. Dan creëer je een gedeelde beleving. Dan worden verhalen luisterverhalen en worden momenten met elkaar magisch.

Ga de weg zelf, maar niet alleen. Met anderen kom je verder. Probeer verenigd te zijn met, en onderdeel van, drie groepen mensen:

Naast je

Zorg er als ondernemer voor dat je een paar gezellen hebt. Maak duidelijke wederzijdse afspraken over doel en tijd van jullie contact. Onderneem samen een paar keer per jaar verfrissende trips naar bedrijven, situaties en mensen die inspireren. Dit kun je doen vanuit zakenkringen en ondernemersverenigingen. Laat daarbij het gesprek faciliteren door een professionele gespreksleider.

Voor je

Zoek aansluiting bij ondernemers en professionals die in hun ontwikkeling verder zijn dan jij. Herken en erken je gaten en hiaten en zoek iemand die daar verder in is. Vraag hem/haar je coach of mentor te worden. Dat vraagt een beetje nederigheid en dat is precies de bedoeling! Een nederige houding is nodig om te kunnen leren. Dat geldt ook voor succesvolle ondernemers.

Achter je

Tenslotte: zonder volgers en leerlingen geen meester en geen groei. Zoek minimaal twee leerlingen die jij het waard vindt om vrijwel alles te leren wat jij weet. Hoe mooi zou dat zijn, voor hen en voor jou? In deze interactie zul je meer leren dan je ooit had gedacht.

De leerversneller

Mensen om je heen. Waarmee eerlijke gesprekken mogelijk zijn, zonder grootspraak. Heb je die? Gefeliciteerd, je bent in de leerversneller gestapt. Zoek ze. Of sluit je aan bij het Gilde van Ondernemers. Wie zijn jouw reisgezellen?