≡ MENU
×

Deel deze pagina

Echt eenzaam aan de top

Echt eenzaam aan de top

Het is eenzaam aan de top‘, is een mooi Nederlands gezegde. Het lijkt een beetje een cliché, maar het is de harde werkelijkheid in het leven van een ondernemer. In mijn gesprekken met ondernemers komen vijf momenten van eenzaamheid naar voren:

Besluiten nemen

Als DGA doe je veel alleen. Misschien heb je de luxe van een MT, maar dan nog… Uiteindelijk moet er een knoop worden doorgehakt en risicovolle investeringen worden gedaan in productontwikkeling of innovatie. En niemand in het bedrijf heeft zoveel ‘Skin in the Game’ als jij. Jij bent niet alleen voor je salaris afhankelijk van het bedrijf, maar ook voor je pensioen. Je bedrijf is veel meer dan een werkplek. Het is je schepping. En een heleboel gezinnen zijn afhankelijk voor hun inkomen van jouw besluit. En je mag niet twijfelen of onzeker zijn, want dat kan een verkeerd signaal geven. Dus vol ‘zelfvertrouwen’ hak je de knoop door. Maar ondertussen…

Ups delen

In goede tijden pluk je hopelijk de vruchten van een groeiend bedrijf: dividend. En dat kan leuk oplopen. Dan kun je er een comfortabele lifestyle op na houden. Als je iets wilt, dan koop je het of doe je het. Maar je niet-ondernemende vrienden hebben die luxe niet altijd. En dat wringt. Je kunt niet ongebreideld aan je plannen toegeven want er zijn familieleden, buren en vrienden die je mogelijk veroordelen voor je ‘excessieve’ uitgaven, of je erom benijden. Je kunt niet doen wat je kunt, want er zijn ogen op je gericht… Of het waar is weet ik niet, maar het voelt zeker zo. En daar zit je dan met je vermogen…

Downs delen

Iedereen heeft te maken met teleurstellingen. Met collega’s en zakenpartners die hun woorden niet nakomen. Of zelfs de boel moedwillig oplichten. En dat stelt teleur. Maar als je DGA bent doet het dubbel zeer want het gaat om jouw ‘kind’, jouw creatie en jouw centen. En het gebeurt best veel. Elke ondernemer heeft wel verhalen te vertellen over een onverwachte ‘linkse hoek’ van een zakenpartner of klant die besloot zijn rekening bewust niet te betalen, wetende dat de kosten van het verhalen hoger zijn dan het afschrijven. Maar veel verhalen gaan nog veel verder. Soms worden grote sommen geld achterovergedrukt door personeelsleden. Je bedrijf wordt behandeld alsof het een publiek bezit is, een sociale instelling. Bij ziekte van een werknemer kan je gezonde (kleine) bedrijf zomaar failliet gaan. De wetgeving in Nederland is eenzijdig op de hand van de werknemer. En met wie deel je die zorgen en pijn?

Ontwikkeling

Dit te schrijven voelt wat ‘politiek incorrect’ maar de ontwikkeling van een ondernemer kan heel hard gaan. In de harde wereld moet je snel levenswijs worden. Moet je snel leren zwemmen in het diepe. Moet je alle talenten die je hebt maximaal benutten. En al je energie en moed die je bij elkaar kunt schrapen. En de klappen komen harder aan. Al snel merk je een verschil in ontwikkeling met diegenen die leven in de relatieve veiligheid van een baan met een vast salaris. En dat verschil wordt elk jaar groter. Met als gevolg dat je je langzaam vervreemd voelt van oude vrienden waarmee je vroeger twee handen op één buik was.

Verleidingen

Last but not least: de DGA heeft meer verleidingen omdat hij/zij een aantrekkelijke partij is. Met een vaste relatie of niet, de belofte van welvaart en een avontuurlijk leven kleven aan de ondernemer. En het zelfvertrouwen en de wilskracht maken het plaatje af. Met personeelsleden feestjes vieren voor zakelijke successen en samen zakenreizen maken kan leiden tot nieuwe relaties waar je misschien spijt van krijgt. Maar hoe houd je dat in de hand?

Doorbreek de eenzaamheid!

Blijf daarom niet alleen in je hoge boom of op je eiland. Sluit je aan bij de veilige plek om ervaringen te delen met mede-ondernemers die het klappen van de zweep kennen. Bijvoorbeeld in de ‘pitch-free zone’ van een Reisgezelschap. Interesse? Kom bijvoorbeeld langs op de volgende Gildedag en ontmoet elkaar.

Gezonde groei gewenst,

Bernard de Groot
Reisgezel, Initiatiefnemer
Gilde van Ondernemers