≡ MENU
×

Deel deze pagina

Wat doe je met je winst?
#MASTERY

Wat doe je met je winst?
#MASTERY

Gezond ondernemerschap vraagt af en toe reflectie en jezelf moeilijke vragen durven te stellen. Je kunt je daarbij spiegelen aan de meesters in en van het MASTERY-model. Deze keer over de letter M, die staat voor Means, ofwel je middelen.

Means, middelen

Wat zijn jouw middelen? Dat is meestal geld maar ook je tijd en je talent. Een ‘meesterondernemer’ vraagt zich af: “Middelen… waartoe? Wat is het doel?” Het gaat de meesterondernemer om het resultaat, om het doel: iets doen, iets maken.

De meesterondernemer is niet primair bezig met geld verdienen, hoewel hij uiteraard weet dat dit erbij hoort, dat het een noodzakelijk middel is. Maar het is een middel en geen doel. Hij weet ook dat geld vanzelf volgt op goed ondernemerschap.

Hij beseft dat veel bezit ook veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De meesterondernemer heeft weinig met het woord efficiënt, dat is schraperig(heid). Een vreselijk woord dat afleidt van de hoofdzaak en het doel. Effectiviteit past hem beter.

Lakmoesproeven

  • de meesterondernemer investeert zijn winst bij voorkeur weer in de zaak. Hij waakt ervoor in de meer-meer-meerval te trappen;
  • de nog niet meesterondernemer toont zijn groeiend succes met groeiende statussymbolen, zoals grotere auto’s en meer bezit.
Hennie van der Most karakteristiek door Bram Petraeus

Hennie van de Most

We zijn samen begonnen, ik met een vriend. Hekjes maken en een beetje klooien. En toen hadden we duizend gulden verdiend. Duizend gulden! Samen. Die vriend zegt: “Hennie, ik moet vijfhonderd hebben en jij vijfhonderd.” Ik zeg: “Nee, ben je bedonderd. Investeren moeten we, ijzer kopen. Dan hoeven we niet zo vaak naar die slopers om ijzer te kopen en hebben we wat meer voorraad liggen.” Wou ’ie niet. Nou, hij heeft die vijfhonderd gekregen en ik ben verder gegaan. Hebzucht. Ik heb steeds geïnvesteerd. Als ik wat had verdiend… hup, meteen weer in het bedrijf. Geld is een middel, geen doel.

Vraag ter overdenking

En de vraag aan jou is dus: Waar investeer jij je winst in?